M-am trezit mai devreme decat de obicei. De la sine, sau de la stres. Nu stiu inca, voi vedea pe parcursul zilei. In functie de cati oameni voi enerva la randul meu, imi voi da seama.

Cred ca Romania e singurul loc din lumea asta unde a inceput sa imi fie rusine daca spun ca citesc, si nu glumesc. A devenit un defect, cand asta se intampla, nu se prevesteste sfarsitul lumii dar e sigur ca ceva intr-adevar nu e in regula. Cand spun ca citesc ma simt de parca as fi confesat o crima unui politist si astept sa vad ce pedeapsa primesc.

Nu-mi mai beau cafeaua de dimineata, e prea scumpa. Demult deja am renuntat la acest placut viciu, daca pot sa-i zic asa.  Tigari nu mai fumez demult, prea scump. Se pare ca nici pe la faculta nu mai trebuie sa dau, prea scump pe-acolo. Cred ca in curand va trebui sa plec si din Clujul acesta, si el, prea scump. Ar trebui sa imi mut lucrurile catre Oradea, sau cine stie pe unde, toate e prea scump. Va trebui sa plec din tara dar, e prea scump. Ar trebui sa invat sa traiesc dar e mult prea scump.

Stiu ca la toti ni greu, nu e cea mai frumoasa perioada pe care o traim, cel putin nu aici in Romania, dincolo, e altceva. In Romania oamenii se chinuie sa-si plateasca ratele la banca si sunt obsedati de ce pun maine pe masa si cand te uiti dincolo, ca nu poti sa nu faci asta, ii vezi cum se zbat sa gaseasca “God particle”, cum sa rezolve problemele create de diferentele sociale, pentru o mai buna colaborare a tuturor partilor componente. Se incurajeaza indivilualitatea si dezvoltarea personala nu stergerea ei pana la uniformizare cu cei din jur. Se vede ca suntem indrumati de prosti, condusi de hoti si putinii oameni decenti stau ascunsi in buncare sa nu se contamineze de mizeria care devine insuportabila. Nu ma mir ca toti pleaca. Nu as pleca doar pentru ca acolo e mai bine, plec pentru ca acolo nu e aici, chiar daca e mizerie, ea este pe strada si nu in oamenii din jur, nu se mananca precum hienele pentru un trai decent.

Poate exagerez, desi nu cred. Cand intr-o tara e mai valoroasa si e incurajata prostia, bigotismul, mitocania, e apreciat omul care fura si inseala sistemul nu cel care isi accepta rolul social si alege implicarea sociala, cred ca acea tara e fara viitor. Daca as pleca nu as pleca pentru ca acolo e altceva, plec pentru ca acolo inca oamenii care aleg sa aiba un set de valori pe care sa il urmeze nu sunt huiduiti ca la un meci de fotbal. Nu plec pentru ca aici e greu, nu as pleca cu iluzii de miere si lapte si bani pe toate gardurile, as pleca pentru ca nu ar trebui sa devin neom pentru a putea fi om.

E tragic ce observ eu aici. Dar si comic, pentru cei care stiu sa rada, insa la toti ne piere la un moment dat pofta de ras.

comment (1)

  • November 6, 2010

    frumos ai scris andreiule! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.