Umpic’ Sacru umpic’ Profan

Ma nasc. Traiesc. Mor. Simplu. Direct. Rational. Clar ca apa de munte. Cum am putea sa complicam aceasta ecuatie? Cand acceptam ca suntem doar adunatura de fire care primesc si dau informatie. Suntem si suma informatiilor pe care le avem,  astfel cred ca in timpul evolutiei natura a considerat utila stocarea informatiei si a facut creierul. Nervi si creier. Sange si muschi si oase. Organe si ganduri. Cum se imbina toate. Armonie. Contrast. Verde, galben, rosu. Atat de simplu. Obiectiv. As zice mecanic.
Informatia. Vine prin fire, este filtrata, analizata, stocata daca e necesar, reaccesata. Nu exista bine sau rau in natura. Exista informatie. Ea este pura. Informatia devine astfel vitala. Transmiterea ei esentiala supravietuirii.  ADN. Simplu. Elegant. Spiralat. Informatia e transmisa de la o generatie la alta. Pastrata imaculat. Poate imbunatatita la intervale de timp nedeterminate.
O regula de aur este aceea ca individul se adapteaza la natura. Nu invers. Mii de ani de evolutie intr-o spirala dubla transmisa succesiv generatiilor, imbunatatita, variata. Cum accesezi informatia cand inveti doar cum sa fii un robot consumist. Cred ca ai nevoie de o parola, un “mar al lui Adam”, sa-i zicem. Odata ce musti din el… Dar, cineva trebuie sa ti-l dea sa musti din el. Intrinsec. Extrinsec. Religie. Energie,suflet, spirit. Posibil ca aceasta cheie sa fie ascunsa in spatele cuvintelor evidente, dar interpretarea lor sa se fi pierdut in negura de vremi. Dar nu de tot. Traditie si traditionalism.
La fel de posibil e ca totul sa fie un nor de praf prin ochii disperati. Ochii disperati cauta sens acolo unde nu exista decat dorinta de siguranta. Mergem prin viata nesiguri si mereu intrebatori. E bine oare ce fac?, asa se procedeaza acum? Suntem inconstient cautatori de aprobare si de recunoastere. Vine probabil tocmai din cauza ca in grup indivizii au rata mai mare de supravietuire decat singuri. Singuratatea duce la nesiguranta; nesiguranta naste frica. Frica…Frica naste zei. Frica naste demoni.
Informatia ramane singurul adevar imuabil din aceasta lume. Gasirea ei, interpretarea ei, filtrarea ei ar trebui sa fie principalele ocupatii ale noastre. Ratiune. Sentimente. Echilibrul lor armonizeaza. Yin si Yang. O informatie interesanta este aceea ca, fara sa stim de ce, natura are forme geometrice pe care le favorizeaza. Linie. Cerc. Triunghi. Patrat…Transformarea lor in simboluri, asocierea simbolurilor si modificarea lor pentru a devine subtile dau o putere de neimaginat celor care stiu sa se utilizeze de ele. Un ochi format pentru a recunoaste si interpreta aceste simboluri este un ideal spre care ar trebui sa aspiram. O alta informatie interesanta este aceea ca evenimentele majore (si minore) din univers au o anumita ciclicitate, ascunsa noua ignorantilor si profanilor. Ea, interpretata de ochi iscusiti, aduce informatii neinteles de valoroase. Se nasc astfel oameni sacralizati care protejeaza acest secret de ochi profani. Pitagoreici. Templieri. Cathari. Roza-Crucieni. Ritul Scotian. Iluminati. Memphis-Misraïm… Asociate lor sunt diferite simboluri, mai evidente sau mai rafinate. Oameni initiati. Oameni a caror minte profana devine sacralizata.
Informatia se divide astfel in sacra si profana…Un adevar ramane imuabil; ochii ce cauta, vor gasi.

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;
Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramâi la toate rece.

comment (1)

  • March 1, 2011

    Zici ca indivitu se adapteaza la natura, pai poate asa e bine, poate asa constatam ca ne putem adapta, ne putem schimba, poate ca ADN-ul are o informatie care poate fi activata…ca nu doar anumite boli se activeaza…dar noi am studiat doar lucrurile rele care pot fi activate. Acum abia incepem sa ne cunoastem fortele si nu doar slabiciunile. Poate exista un fel de constiinta care alege in ce natura sa ne nastem ca sa ne fie bine si poate sa facem ceva acolo pentru natura. Am invatat ecosistemele la scoala, fiecare isi are rostu, fara o piesa totu se poate duce de rapa.
    Ochii ce cauta fara prejudecati, vor gasi. Ochii observa ceea ce gandesti. In desert oamenii au iluzii. Cu inima vom gasi, cu mintea vom judeca conform disciplinelor sau cu mintea vom judeca conform undelor simtite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.