Cred ca asa facem diferenta intre civilizat si, hai sa nu spun barbar, as spune in curs de civilizare. Stand intr-un tramvai, care costa mai mult decat vor agonisi in toata viata lor toti pasagerii la un loc, inconjurat de un damf de naftalina si pleznit peste fata de hainele ce erau in voga in anii ‘70-‘80, m-am trezit, din apatia si indiferenta constanta cu care-mi tratez zilele, ca sa constientizez de ce romania va fi pentru mult timp inca, o tara in care individul va accepta orice umilinta, oricate minciuni, oricate abuzuri la adresa drepturilor, pe care nici nu si le stie, taxe peste impozite si furturi pe fata sau pe dos, toate astea, atata timp cat nu i se va lua haina lui imbacsita de naftalina.
Deduc de aici ca o societate este cu-atat mai primitiva cu cat nevoile individului primeaza deasupra nevoilor colectivitatii. Probabil ca redusa la absurd doar, e atat de simpla problema. Un set intreg de “meme” se propaga in cadrul acestor populatii in curs de civilizare, cred ca cea mai proeminenta este ca trebuie si eu sa fur statul, deoarece el nu stie sa gestioneze banii pe care eu ii dau prin taxe, adica ii gestioneaza redirectionandu-i spre buzunarele actorilor care sunt desemnati sa-si joace rolul ca ne reprezinta.
Inapoi la tramvai, sunt inca fascinat de manecile roase, de gulerele imblanite si de mirosul de traspiratie care emana dintr-un mos care sta pe scaun in fata mea. Naftalina si transpiratie de batrani.
Ma gandeam la un moment dat sa incep sa discut despre o carte pe luna. Mi-as fi dorit sa incep cu Michelangelo Buonarroti, si mai exact cu “Agonie si Extaz” a lui Irving Stone, un grigore din asta foarte tare, care si-a ocupat timpul scriind biografii. Ma intreb daca italienii de atunci aveau un echivalent al naftalinei de azi. Dar mai degraba cred ca si atunci era echivalentul oamenilor care se imbraca in blanuri si miros a naftalina. Chiar ma gandeam acum ca nu trebuie sa porti haine de blana cu miros de naftalina ca sa ai “comportamentul” imbibat de acel miros caracteristic.
Probabil ca tot timpul au sa fie oameni tinuti in subcultura, chiar daca sunt plini de diplome de master sau chiar doctorate…fara numar. Cand toti sunt supra-educati, cum mai faci diferenta intre ei?
Ma intreb daca, atunci cand actualii posesori ai blanurilor vor trece in alta stare termo-dinamica, ce se va intampla cu acele blanuri, vor fi date mostenire, vom vedea oare o propagare a lor in actuala populatie, la nesfarsit? Dar pe cine pacalesc eu, blanurile sunt un semn al unui statut social, sau socialist, le cam confund. Evident ca nu vor disparea niciodata.
Nu e de mirare ca nimeni nu mai se metamorfozeaza de la copil la adult, cu atata naftalina prin jur, mor toate moliile. La fel cum nu mai sunt balene sa-l inghita pe Iona, toate le vanam si le utilizam sa facem naftalina.
Mergand pe acelasi fir, o populatie civilizata ar alege sa renunte la naftalina si sa nu mai poarte blanuri din anii 70. Printr-o alta elongare a logicii ajungem la concluzia ca tarile civilizate sunt pline de molii si poate tocmai de aceea spun NU blanurilor. Un cerc vicios, civilizat. Eh, e si asta o idee.
Ma bucura faptul ca, desi in 2013 de putina vreme, am inca acces direct la modul in care romania arata acum 30-40 de ani. Probabil ca nu-i singura tara din lume de felul asta, da pe altundeva nu prea ma plimb zi de zi si deci, egoist fiind, nu ma prea intereseaza.
Am sa inchei cu faptul ca naftalina se evapora si dispare, n-ar fi oare posibil ca, imbibati fiind de naftalina, purtatorii cronici sa se evapore si ei ?!?
no comments